;

Nagy Balázs Gyögy

nbgy
Név: Nagy Balázs György
Műtét éve: 2008
Életkor a műtét évében: 35
Protézis típusa: Cement nélküli

Miért volt szükség a csípőműtétre?
Egy autoimmun betegség (SPA) következtében a gerincem, és a nagyízületeim porcos felszíne elpusztul, és meszes lerakódások jönnek létre. A bal csípő ízület nagymértékben károsodott, gyakorlatilag az ízületi rés eltűnt. A mozgás komoly fájdalommal járt, így szükségessé vált a csípőprotézis beültetés.

Könnyen döntöttél a műtét mellett?
Nem. Nagyon nehezen hoztam meg a döntést, és sokáig vívódtam. Úgy éreztem, hogy bizonyos értelemben elvesztem egy testrészem, annak ellenére, hogy ez persze így nem igaz. Traumaként éltem meg az orvos javaslatát, és idő kellett ahhoz, hogy a protézis tényét pszichológiailag is feldolgozzam. A döntést meggyorsította, hogy egy rendkívül heves gyulladás következtében, pár nap alatt drasztikusan romlott a csípőm állapota, és a röntgen kifejezetten rossz képet mutatott. Ez vezetett ahhoz, hogy a műtét mellett döntsek, noha sok mindent kipróbáltam, és több mint 5 évvel az első javaslat után került sor a csípőprotézis beültetésre.

Mi volt a tapasztalatod a műtét során, illetve azt követően?
Jóval rosszabbra számítottam, mind a műtét, mind pedig a rehabilitáció vonatkozásában. Természetesen voltak nehezebb pillanatok, időszakok, ezért semmiképp sem sorolnám a kellemes élményeim közé, de mindent összevetve ki lehetett bírni. Szerencsére nem volt komplikáció, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy könnyebben el lehessen viselni.

Mi változott a műtét után?
A műtött lábam hozzáerősödött az egészségeshez, többféle mozdulatot tudok megtenni, és jóval lassabban fáradok el. A műtét előtti években naponta szedtem erős fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, amelyek mellékhatásai már különböző formákban jelentkeztek. A műtét után egy héttel az összes fájdalomcsillapító gyógyszert elhagytam, ami számomra hallatlanul fontos eredmény. Az elmúlt években csupán egy-két alkalommal kellett egyéb ízületi fájdalomra gyógyszert bevennem.

Megbántad, a csípőprotézis műtétet?
Nem bántam meg, viszont azt sajnálom, hogy előtte nem tettem sokkal többet az egészségemért, illetve annak megőrzéséért. Lehetséges, hogy el tudtam volna kerülni a műtétet, vagy legalábbis elérni, hogy később kerüljön rá sor. Nem így alakult, de a műtétet nem bántam meg, mivel jelentősen nagyobb a mozgásszabadságom, mint a műtét előtt volt.